Vad kostar det att besikta bilen?

Att besikta din bil är inte bara en lagstadgad skyldighet, utan även en viktig del av bilägandet. Besiktningen säkerställer nämligen både din och andra trafikanters säkerhet. Kostnaden för en bilbesiktning kan variera och påverkas av flera faktorer, vilket kan göra det svårt för bilägare att förutse exakt vad den slutliga notan landar på. I den här artikeln kommer vi att göra en djupdykning in i de avgifter som är förknippade med bilbesiktningar, så att du kan få en klar bild av vad det faktiskt kostar.

Utnyttjad kredit om 25 000 kr i 12 månader, totalt belopp att återbetala 30 958,33 kr (snitt 2 580 kr per månad). Effektiv årsränta: 54,05 %. Kontokredit med variabel nominell årsränta på 43,9999835 %. Övriga avgifter: Uppläggningsavgift 0 kr.

Startavgift från

Min. indtægt påkrævet

Admin. Avgift

Varighed for godkendelse

Folkbokförd i Sverige

Mobilvänlig

Accepterar betalningsanmärkningar

Kräver arbete

RentA

BankID

Räkneexempel: Räntan är rörlig och sätts individuellt. Ett lån på 30 000 kr till 26,05 procentsnominell ränta med en återbetalningstid på 24 månader,med 24 avbetalningar om 1 617 kronor och 0 kronor i uppläggnings-/aviavgift ger en effektiv ränta på 29,4 procent. Totalt att återbetalablir 38 808 kronor.

Startavgift från

Min. indtægt påkrævet

Admin. Avgift

Varighed for godkendelse

Folkbokförd i Sverige

Mobilvänlig

Accepterar betalningsanmärkningar

Kräver arbete

RentA

BankID

Om du lånar 8 500 kr med en återbetalningstid på 17 månader, tillämpas en nominell obunden årsränta på 43,5%. Den effektiva räntan du kommer att betala är 263,43%. Den totala summan du kommer att betala efter 17 månader och 17 betalningstillfällen är 16 971 kr.

Startavgift från

Min. indtægt påkrævet

Admin. Avgift

Varighed for godkendelse

Folkbokförd i Sverige

Mobilvänlig

Accepterar betalningsanmärkningar

Kräver arbete

RentA

BankID

En kredit på 9 500 kr till 43,50 % ränta med en återbetalningstid på tio månader (med tio återbetalningar om 1 919 kr, 1 585 kr, 1 544 kr, 1 503 kr, 1 461 kr, 1 420 kr, 1 379 kr, 1 338 kr, 1 296 kr samt 1 255 kr) och 1 205 kr i uppläggningsavgift, 1 155 kr i Lägst att betala-belopp samt 600 kr i aviavgifter ger en effektiv ränta på totalt 204,57 %. Det totala beloppet att återbetala är 14 699 kr. Kreditens löptid och där tillhörande kostnader kan komma att förändras vid utökning av krediten.

Startavgift från

Min. indtægt påkrævet

Admin. Avgift

Varighed for godkendelse

Folkbokförd i Sverige

Mobilvänlig

Accepterar betalningsanmärkningar

Kräver arbete

RentA

BankID

Representativt exempel: Beviljat belopp 2 900 kr, återbetalningstid 29 dagar, fast nominell årsränta 39,00%, uppläggningsavgift 199 kr, aviavgift 49 kr, effektiv ränta 305,05%, månadskostnad 2 993 kr, totalt att återbetala inklusive alla avgifter: 3 241 kr.

Startavgift från

Min. indtægt påkrævet

Admin. Avgift

Varighed for godkendelse

Folkbokförd i Sverige

Mobilvänlig

Accepterar betalningsanmärkningar

Kräver arbete

RentA

BankID

När är det dags att besikta?

I Sverige måste bilar genomgå obligatorisk fordonsbesiktning för att säkerställa deras säkerhet och miljömässiga prestanda. Besiktningen utförs på auktoriserade besiktningsstationer och måste göras regelbundet beroende på bilens ålder och bränsletyp. För nyare bilar är den första besiktningen vanligtvis efter tre år och sedan årligen. Äldre bilar kan behöva besiktigas oftare. Under besiktningen kontrolleras fordonskomponenter såsom bromsar, ljus, avgasutsläpp och däckslitage för att säkerställa att bilen uppfyller de lagstadgade säkerhets- och miljökraven. Om bilen inte klarar besiktningen måste ägaren åtgärda bristerna och återkomma för en ny besiktning inom en angiven tidsram. Besiktningen är avgiftsbelagd och straffavgifter kan tillkomma om bilen inte besiktigas i tid.

Låna pengar

Månadsrat:

Totala kostnad:

Återbetalningsbelopp:

Räkneexempel: Annuitetslån 12 år. Effektiv årsränta 5.56 %. Ett lån på 300 000 kr kostar då 2 838 kr/månad (144 avbetalningar), dvs totalt 408 733 kr. Ingen start-/aviavgift. 5.42 % nominell ränta (rörlig ränta, sätts individuellt baserat på dina förutsättningar).

Genomsnittskostnaden för bilbesiktning

Generellt sett kan du förvänta dig att betala mellan 300 och 700 kronor för en standardkontrollbesiktning. Men det är viktigt att komma ihåg att besiktningsstationerna har olika prisstrategier och det kan vara värt att jämföra priser.

vad kostar det att besikta bilen

Vad påverkar priset på bilbesiktningen?

Priset för att besiktningen kan variera beroende på olika faktorer. Några av de aspekter som kan påverka kostnaden inkluderar följande.

  1. Typ av besiktning: Kontrollbesiktningar är standard men äldre bilar och bilar som modifierats kan kräva en registreringsbesiktning eller en enklare efterkontroll, vilket påverkar priset.
  2. Tillvalstjänster: Vissa besiktningsstationer erbjuder tillvalstjänster såsom gasolkontroll eller fyrhjulsmätning, som kan lägga till en ytterligare avgift.
  3. Tidpunkt och plats: Priserna kan vara högre under högsäsong eller på platser med färre tänkbara besiktningsalternativ.
  4. Eventuella åtgärder: Kom ihåg att det kan tillkomma fler, och möjligtvis ganska höga, kostnader om det visar sig att bilen har något fel som måste åtgärdas.

Hur kan du reducera kostnaden för bilbesiktningen?

Du kan minska kostnaderna genom att:

  • Förboka tid: Många stationer erbjuder rabatter på förbokningar.
  • Använda kampanjer: Håll utkik efter periodiska rabattkampanjer som besiktningsföretagen ofta kör.
  • Säsongsrabatter: Ibland erbjuds lägre priser under lågsäsongen.
  • Gör en förbesiktning: Kontrollera bilen själv eller på en verkstad för att åtgärda eventuella brister innan den riktiga besiktningen.

FAQ

Hur kan jag spara pengar på bilbesiktningen?

För att spara pengar på bilbesiktningen kan du överväga att förboka tid för besiktningen för att ta del av rabatter, hålla utkik efter kampanjer och säsongsrabatter, samt genomföra en förbesiktning för att åtgärda eventuella brister i förväg.

Hur mycket kostar en bilbesiktning i genomsnitt?

Genomsnittskostnaden för en standard-bilbesiktning ligger vanligtvis mellan 300 och 700 kronor. Det är dock viktigt att komma ihåg att priserna kan variera beroende på besiktningsstation och eventuella tillvalstjänster.

Vad kan påverka kostnaden för bilbesiktningen?

Faktorer som kan påverka kostnaden för bilbesiktningen inkluderar typen av besiktning som krävs (exempelvis registreringsbesiktning eller efterkontroll), eventuella tillvalstjänster, tidpunkten för besiktningen och platsen där besiktningen utförs.

Populära blogginlägg

På Lånesidor.se kan du enkelt utforska olika lånealternativ och hitta det som passar dig bäst. Här på vår bloggsida kommer vi att dela med oss av användbara tips, ekonomiska råd och information om olika lånealternativ för att hjälpa dig fatta välgrundade beslut när det gäller din ekonomi.

Senaste blogginlägg
Senaste blogginlägg