Vad kostar det att byta fönster?

När årstiderna skiftar och energieffektiviteten i ditt hem återigen blir en prioritet, är det inte ovanligt att börja undra vad det kostar att byta fönster. Fönsterbyte är en betydande investering som kan bidra till såväl förbättrad bostadskomfort som minskade energikostnader. I denna artikel kommer vi att utforska de olika faktorerna som påverkar kostnaden för fönsterbyte och hur du kan planera din budget för att göra smartaste möjliga investeringen för din fastighet.

Utnyttjad kredit om 25 000 kr i 12 månader, totalt belopp att återbetala 30 958,33 kr (snitt 2 580 kr per månad). Effektiv årsränta: 54,05 %. Kontokredit med variabel nominell årsränta på 43,9999835 %. Övriga avgifter: Uppläggningsavgift 0 kr.

Startavgift från

Min. indtægt påkrævet

Admin. Avgift

Varighed for godkendelse

Folkbokförd i Sverige

Mobilvänlig

Accepterar betalningsanmärkningar

Kräver arbete

RentA

BankID

Räkneexempel: Räntan är rörlig och sätts individuellt. Ett lån på 30 000 kr till 26,05 procentsnominell ränta med en återbetalningstid på 24 månader,med 24 avbetalningar om 1 617 kronor och 0 kronor i uppläggnings-/aviavgift ger en effektiv ränta på 29,4 procent. Totalt att återbetalablir 38 808 kronor.

Startavgift från

Min. indtægt påkrævet

Admin. Avgift

Varighed for godkendelse

Folkbokförd i Sverige

Mobilvänlig

Accepterar betalningsanmärkningar

Kräver arbete

RentA

BankID

Om du lånar 8 500 kr med en återbetalningstid på 17 månader, tillämpas en nominell obunden årsränta på 43,5%. Den effektiva räntan du kommer att betala är 263,43%. Den totala summan du kommer att betala efter 17 månader och 17 betalningstillfällen är 16 971 kr.

Startavgift från

Min. indtægt påkrævet

Admin. Avgift

Varighed for godkendelse

Folkbokförd i Sverige

Mobilvänlig

Accepterar betalningsanmärkningar

Kräver arbete

RentA

BankID

En kredit på 9 500 kr till 43,50 % ränta med en återbetalningstid på tio månader (med tio återbetalningar om 1 919 kr, 1 585 kr, 1 544 kr, 1 503 kr, 1 461 kr, 1 420 kr, 1 379 kr, 1 338 kr, 1 296 kr samt 1 255 kr) och 1 205 kr i uppläggningsavgift, 1 155 kr i Lägst att betala-belopp samt 600 kr i aviavgifter ger en effektiv ränta på totalt 204,57 %. Det totala beloppet att återbetala är 14 699 kr. Kreditens löptid och där tillhörande kostnader kan komma att förändras vid utökning av krediten.

Startavgift från

Min. indtægt påkrævet

Admin. Avgift

Varighed for godkendelse

Folkbokförd i Sverige

Mobilvänlig

Accepterar betalningsanmärkningar

Kräver arbete

RentA

BankID

Representativt exempel: Beviljat belopp 2 900 kr, återbetalningstid 29 dagar, fast nominell årsränta 39,00%, uppläggningsavgift 199 kr, aviavgift 49 kr, effektiv ränta 305,05%, månadskostnad 2 993 kr, totalt att återbetala inklusive alla avgifter: 3 241 kr.

Startavgift från

Min. indtægt påkrævet

Admin. Avgift

Varighed for godkendelse

Folkbokförd i Sverige

Mobilvänlig

Accepterar betalningsanmärkningar

Kräver arbete

RentA

BankID

Låna pengar

Månadsrat:

Totala kostnad:

Återbetalningsbelopp:

Räkneexempel: Annuitetslån 12 år. Effektiv årsränta 5.56 %. Ett lån på 300 000 kr kostar då 2 838 kr/månad (144 avbetalningar), dvs totalt 408 733 kr. Ingen start-/aviavgift. 5.42 % nominell ränta (rörlig ränta, sätts individuellt baserat på dina förutsättningar).

Olika faktorer som påverkar kostnaden för fönsterbyte

Innan vi detaljerat analyserar kostnaderna, är det viktigt att notera de variabler som kan spela en roll i prissättningen.

 • Typen av fönster: Standardfönster kommer ofta till ett lägre pris än specialtillverkade eller energieffektiva fönster.
 • Materialval: Trä, vinyl och aluminium är vanliga material för fönsterbågar och varje material har olika kostnader och underhållskrav.
 • Storlek och antal fönster: Naturligtvis kommer kostnaden att vara högre om du har fler eller större fönster som behöver bytas.
 • Enkel- eller dubbelglas: Dubbelglasade fönster är dyrare, men de erbjuder bättre isolering än enkla glas.
 • Tillverkare och varumärke: Kända varumärken kan kräva en premie jämfört med mindre kända alternativ.
 • Arbetskraftskostnad: Arbetskostnaden varierar beroende på region och den entreprenör du väljer för installationen.
 • Extra funktioner: Funktioner som ljudisolering, säkerhetsglas eller inbyggda persienner kan påverka det totala priset.
 • Renoveringsbehov: Om det finns behov av ytterligare renoveringar runt fönstren, såsom ny karm eller lister, kommer detta också att öka kostnaderna.

vad kostar det att byta fönster

Viktiga överväganden när du byter fönster

Material och fönstertyper

Det första steget är att välja vilken typ av fönster som passar dina behov och din estetiska smak. Vanliga material inkluderar:

 • Vinylfönster: Dessa är prisvärda, kräver lite underhåll och är bra isolatorer.
 • Träfönster: De erbjuder en klassisk estetik och bra isolering, men kan kräva mer underhåll och är dyrare.
 • Aluminiumfönster: De är långlivade och kräver lite underhåll, men är sämre isolatorer och tenderar att vara kallare.

Prissättningen för fönster varierar även beroende på om du väljer standardmått eller behöver anpassade storlekar, vilket kan öka kostnaderna väsentligt.

Installation och arbetskraft

När du har valt dina fönster är nästa största kostnad arbetskraften. Fönsterinstallation är en komplex process som kräver skicklighet och erfarenhet. Detta är särskilt viktigt för att säkerställa att dina nya fönster presterar som de ska och behåller sin energieffektivitet över tid.

Tilläggsfunktioner och speciella tjänster

Överväg om du behöver tilläggstjänster såsom bortforsling av gamla fönster, specialbehandlingar eller extra isolering. Dessa kommer att bidra till den totala kostnaden men kan vara nödvändiga för att uppnå önskat resultat.

Hur mycket kostar det egentligen?

Det är svårt att ange en exakt siffra för vad det kostar att byta fönster eftersom projektets omfattning och valet av produkter har stor inverkan på priset. I Sverige kan priset för att byta fönster variera men några genomsnittliga riktmärken kan ge en uppfattning.

 • Enstaka fönsterbyten kan kosta mellan 3 000 och 8 000 kronor per fönster, inklusive arbete och material.
 • Fönsterbyten på ett helt hus kan få en kostnad mellan 70 000 till 100 000 kronor eller mer, beroende på antalet fönster och val av fönstertyper.

Så kan du planera din budget bättre

 • Begär offerter: För att få en klar bild av kostnaden, börja med att samla in och jämföra offerter från olika leverantörer och installatörer.
 • Prioritera enstaka fönster: Om du har en begränsad budget, överväg att byta de mest energiineffektiva eller skadade fönstren först.
 • Fundera på finansiering: Om du inte kan bekosta hela fönsterbytet på en gång kan du se över olika finansieringsalternativ som kan sprida kostnaden över tid.

FAQ

Hur kan jag planera min budget för att byta fönster?

För att planera din budget för att byta fönster bör du börja med att begära och jämföra offerter från olika leverantörer. Prioritera fönsterbyten baserat på behov, och överväg olika finansieringsalternativ om du inte har möjlighet att bekosta hela fönsterbytet på en gång.

Vad är genomsnittskostnaden för att byta fönster?

Ett enstaka fönsterbyte kan vanligtvis kosta mellan 3 000 och 8 000 kronor, medan kostnaden för att byta fönster i hela huset kan sträcka sig mellan 70 000 till 100 000 kronor eller mer.

Vilka faktorer påverkar kostnaden för att byta fönster?

Faktorer som påverkar kostnaden för att byta fönster inkluderar typen av fönster (vinyl, trä, aluminium), storlek och antal fönster som behöver bytas, materialval, arbetskraftskostnader, tillverkare och varumärke samt extra funktioner och renoveringsbehov.

Populära blogginlägg

På Lånesidor.se kan du enkelt utforska olika lånealternativ och hitta det som passar dig bäst. Här på vår bloggsida kommer vi att dela med oss av användbara tips, ekonomiska råd och information om olika lånealternativ för att hjälpa dig fatta välgrundade beslut när det gäller din ekonomi.

Senaste blogginlägg
Senaste blogginlägg