Vad kostar ett bröllop?

Att planera drömbröllopet är något som de flesta ser fram emot med längtan och förväntan. Men innan det romantiska äventyret tar sin början är kostnaden en viktig faktor som behöver tas i beaktande. I denna artikel dyker vi djupare i vad det faktiskt kan innebära att arrangera en bröllopsdag – från lokal till kläder, catering och fotografering, och hur du kan planera din budget för att kunna planera ditt drömbröllop.

Utnyttjad kredit om 25 000 kr i 12 månader, totalt belopp att återbetala 30 958,33 kr (snitt 2 580 kr per månad). Effektiv årsränta: 54,05 %. Kontokredit med variabel nominell årsränta på 43,9999835 %. Övriga avgifter: Uppläggningsavgift 0 kr.

Startavgift från

Min. indtægt påkrævet

Admin. Avgift

Varighed for godkendelse

Folkbokförd i Sverige

Mobilvänlig

Accepterar betalningsanmärkningar

Kräver arbete

RentA

BankID

Räkneexempel: Räntan är rörlig och sätts individuellt. Ett lån på 30 000 kr till 26,05 procentsnominell ränta med en återbetalningstid på 24 månader,med 24 avbetalningar om 1 617 kronor och 0 kronor i uppläggnings-/aviavgift ger en effektiv ränta på 29,4 procent. Totalt att återbetalablir 38 808 kronor.

Startavgift från

Min. indtægt påkrævet

Admin. Avgift

Varighed for godkendelse

Folkbokförd i Sverige

Mobilvänlig

Accepterar betalningsanmärkningar

Kräver arbete

RentA

BankID

Om du lånar 8 500 kr med en återbetalningstid på 17 månader, tillämpas en nominell obunden årsränta på 43,5%. Den effektiva räntan du kommer att betala är 263,43%. Den totala summan du kommer att betala efter 17 månader och 17 betalningstillfällen är 16 971 kr.

Startavgift från

Min. indtægt påkrævet

Admin. Avgift

Varighed for godkendelse

Folkbokförd i Sverige

Mobilvänlig

Accepterar betalningsanmärkningar

Kräver arbete

RentA

BankID

En kredit på 9 500 kr till 43,50 % ränta med en återbetalningstid på tio månader (med tio återbetalningar om 1 919 kr, 1 585 kr, 1 544 kr, 1 503 kr, 1 461 kr, 1 420 kr, 1 379 kr, 1 338 kr, 1 296 kr samt 1 255 kr) och 1 205 kr i uppläggningsavgift, 1 155 kr i Lägst att betala-belopp samt 600 kr i aviavgifter ger en effektiv ränta på totalt 204,57 %. Det totala beloppet att återbetala är 14 699 kr. Kreditens löptid och där tillhörande kostnader kan komma att förändras vid utökning av krediten.

Startavgift från

Min. indtægt påkrævet

Admin. Avgift

Varighed for godkendelse

Folkbokförd i Sverige

Mobilvänlig

Accepterar betalningsanmärkningar

Kräver arbete

RentA

BankID

Representativt exempel: Beviljat belopp 2 900 kr, återbetalningstid 29 dagar, fast nominell årsränta 39,00%, uppläggningsavgift 199 kr, aviavgift 49 kr, effektiv ränta 305,05%, månadskostnad 2 993 kr, totalt att återbetala inklusive alla avgifter: 3 241 kr.

Startavgift från

Min. indtægt påkrævet

Admin. Avgift

Varighed for godkendelse

Folkbokförd i Sverige

Mobilvänlig

Accepterar betalningsanmärkningar

Kräver arbete

RentA

BankID

Vikten av att göra en tydlig budget

Att sätta en prislapp på kärlek är inte en enkel uppgift. Trots det måste varje par som planerar att knyta äktenskapsband ta ställning till sin ekonomi och besluta hur mycket de är villiga att investera i sin stora dag. Den totala kostnaden för ett bröllop kan variera betydligt med priser som sträcker sig från stort till smått, där de mest påkostade eventen kan kosta lika mycket som ett hus. Innan du fördjupar dig i de romantiska detaljerna är det klokt att först och främst sätta sig ned och göra en realistisk budget. Det första steget är att fastställa vad ni som par värderar mest; vissa kanske väljer att prioritera ett spektakulärt festställe medan andra anser att matupplevelsen eller fotografen är det viktigaste.

Låna pengar

Månadsrat:

Totala kostnad:

Återbetalningsbelopp:

Räkneexempel: Annuitetslån 12 år. Effektiv årsränta 5.56 %. Ett lån på 300 000 kr kostar då 2 838 kr/månad (144 avbetalningar), dvs totalt 408 733 kr. Ingen start-/aviavgift. 5.42 % nominell ränta (rörlig ränta, sätts individuellt baserat på dina förutsättningar).

Bröllopslokal

Hyra av festlokal utgör ofta den största delen av en bröllopsbudget. Kostnaderna här kan variera kraftigt beroende på val av plats och säsong. Vill ni gifta er på en exklusiv herrgård eller i en pittoresk lada på landet? Varje val kommer med sitt eget pris och det är viktigt att fråga om vad som ingår i hyran. Tänk också på att populära bröllopsmånader som juni, juli och augusti ofta resulterar i högre priser på grund av efterfrågan.

Catering

Nästa kostnadspost är mat och dryck. Glöm inte att också här finns det stora variationer i pris. Allt från enklare buffé till en femrättersmeny kommer att påverka slutnotan. Dessutom bör man överväga kostnaden per person och eventuell dryckespaket.

Kläder och accessoarer

Klädkostnader inkluderar inte bara själva brudklänningen eller brudgummens kostym, utan också tillbehör, underkläder, skor och eventuellt ändringar som behövs. Glöm inte att budgetera för brudtärnornas och marskalkarnas kläder om ni planerar att bekosta dessa.

vad kostar ett bröllop

Fotograf och videograf

Att föreviga er speciella dag är något som många par värdesätter högt. Beroende på paket och erfarenhet kan kostnaden för en fotograf eller videograf variera. Tänk på om ni vill ha någon som bara täcker ceremonin eller om ni vill ha dokumentation från hela dagen.

Dekoration och blommor

Dekoration inklusive blommor skapar atmosfär och bidrar till känslan på ett bröllop. Kostnaden här kan snabbt rusa iväg beroende på val av blommor och hur omfattande dekorationen önskas vara.

Underhållning

Musik är hjärtat av en fest, och om ni väljer en DJ, liveband eller kanske en stråkkvartett för ceremonin kommer detta också att vara en del av er budget. Priser kan skifta beroende på gruppens popularitet och speltidens längd.

Inbjudningar och placeringskort

Glöm inte bort kostnaden för bröllopsinbjudningar och placeringskort. Vissa par väljer handgjorda alternativ vilket kan bli en extra kostnad.

Övriga kostnader

Det kan komma upp ytterligare utgifter såsom transport, gåvor till gästerna, ringar och en smekmånad som också borde inkluderas i budgetplaneringen.

Kostnad och finansiering

Ett bröllop kan kosta från cirka 50 000 till över 500 000 kronor, beroende på ovanstående faktorer. De som behöver finansiera sitt bröllop kan personliga lån vara ett alternativ. Banker och kreditinstitut erbjuder ofta lån specifikt för bröllop, med varierande räntesatser och villkor. Det är viktigt att jämföra olika låneerbjudanden och skapa en budget för att säkerställa att man kan hantera lånet bekvämt efter bröllopet.

FAQ

Hur mycket av bröllopsbudgeten bör sättas av till festlokalen?

Kostnaden för festlokalen utgör vanligtvis den största delen av en bröllopsbudget och kan variera beroende på plats och val av säsong. Det rekommenderas att reservera en betydande del av budgeten för festlokalen för att säkerställa att ni får den önskade platsen och atmosfären för er stora dag.

Vad bör man tänka på när det gäller kläder och accessoarer för bröllopet?

Klädkostnader för bröllopet inkluderar inte bara brudklänningen och brudgummens kostym, utan också tillbehör, underkläder, skor och eventuella ändringar. Det är viktigt att budgetera för kläderna för både brudparet och eventuellt även för brudtärnor och marskalkar för att undvika oväntade kostnader.

Varför är det viktigt att ha en reservfond för brölloppet?

En reservfond för bröllopet är viktigt eftersom det kan dyka upp oväntade utgifter längs vägen som inte inkluderats i det ursprungliga budgeten. Att ha en buffert för oplanerade kostnader kan bidra till en mer bekymmersfri planeringsprocess och minska risken för ekonomiska överraskningar.

Populära blogginlägg

På Lånesidor.se kan du enkelt utforska olika lånealternativ och hitta det som passar dig bäst. Här på vår bloggsida kommer vi att dela med oss av användbara tips, ekonomiska råd och information om olika lånealternativ för att hjälpa dig fatta välgrundade beslut när det gäller din ekonomi.

Senaste blogginlägg
Senaste blogginlägg