Vad kostar kastrering av katt?

När det kommer till ansvarsfullt husdjursägarskap är kastrering av katter en nyckelåtgärd för att förhindra oönskad förökning, och på så vis bidra till minskad överpopulation av katter. Förutom de sociala och etiska aspekterna innebär kastrering också hälsomässiga fördelar för våra fyrbenta vänner – det kan till exempel minska risken för vissa sjukdomar och beteendeproblem. Men vad kostar kastrering av katt? I den här artikeln utforskar vi de olika faktorerna som påverkar kostnaden för att kastrera en katt, samt vad du som ägare bör vänta dig både före, under och efter ingreppet.

Utnyttjad kredit om 25 000 kr i 12 månader, totalt belopp att återbetala 30 958,33 kr (snitt 2 580 kr per månad). Effektiv årsränta: 54,05 %. Kontokredit med variabel nominell årsränta på 43,9999835 %. Övriga avgifter: Uppläggningsavgift 0 kr.

Startavgift från

Min. indtægt påkrævet

Admin. Avgift

Varighed for godkendelse

Folkbokförd i Sverige

Mobilvänlig

Accepterar betalningsanmärkningar

Kräver arbete

RentA

BankID

Räkneexempel: Räntan är rörlig och sätts individuellt. Ett lån på 30 000 kr till 26,05 procentsnominell ränta med en återbetalningstid på 24 månader,med 24 avbetalningar om 1 617 kronor och 0 kronor i uppläggnings-/aviavgift ger en effektiv ränta på 29,4 procent. Totalt att återbetalablir 38 808 kronor.

Startavgift från

Min. indtægt påkrævet

Admin. Avgift

Varighed for godkendelse

Folkbokförd i Sverige

Mobilvänlig

Accepterar betalningsanmärkningar

Kräver arbete

RentA

BankID

Om du lånar 8 500 kr med en återbetalningstid på 17 månader, tillämpas en nominell obunden årsränta på 43,5%. Den effektiva räntan du kommer att betala är 263,43%. Den totala summan du kommer att betala efter 17 månader och 17 betalningstillfällen är 16 971 kr.

Startavgift från

Min. indtægt påkrævet

Admin. Avgift

Varighed for godkendelse

Folkbokförd i Sverige

Mobilvänlig

Accepterar betalningsanmärkningar

Kräver arbete

RentA

BankID

En kredit på 9 500 kr till 43,50 % ränta med en återbetalningstid på tio månader (med tio återbetalningar om 1 919 kr, 1 585 kr, 1 544 kr, 1 503 kr, 1 461 kr, 1 420 kr, 1 379 kr, 1 338 kr, 1 296 kr samt 1 255 kr) och 1 205 kr i uppläggningsavgift, 1 155 kr i Lägst att betala-belopp samt 600 kr i aviavgifter ger en effektiv ränta på totalt 204,57 %. Det totala beloppet att återbetala är 14 699 kr. Kreditens löptid och där tillhörande kostnader kan komma att förändras vid utökning av krediten.

Startavgift från

Min. indtægt påkrævet

Admin. Avgift

Varighed for godkendelse

Folkbokförd i Sverige

Mobilvänlig

Accepterar betalningsanmärkningar

Kräver arbete

RentA

BankID

Representativt exempel: Beviljat belopp 2 900 kr, återbetalningstid 29 dagar, fast nominell årsränta 39,00%, uppläggningsavgift 199 kr, aviavgift 49 kr, effektiv ränta 305,05%, månadskostnad 2 993 kr, totalt att återbetala inklusive alla avgifter: 3 241 kr.

Startavgift från

Min. indtægt påkrævet

Admin. Avgift

Varighed for godkendelse

Folkbokförd i Sverige

Mobilvänlig

Accepterar betalningsanmärkningar

Kräver arbete

RentA

BankID

Varför kastrera en katt?

Låna pengar

Månadsrat:

Totala kostnad:

Återbetalningsbelopp:

Räkneexempel: Annuitetslån 12 år. Effektiv årsränta 5.56 %. Ett lån på 300 000 kr kostar då 2 838 kr/månad (144 avbetalningar), dvs totalt 408 733 kr. Ingen start-/aviavgift. 5.42 % nominell ränta (rörlig ränta, sätts individuellt baserat på dina förutsättningar).

Innan vi dyker in i kostnaderna är det viktigt att förstå varför kastrering är viktigt. Förutom att förhindra oönskade kullar kommer kastrering av en katt med flera andra fördelar:

 1. Minskar risken för sjukdomar: Kastrering minskar risken för olika sjukdomar och tillstånd hos katter, inklusive livmoderinflammation, testikelcancer och vissa beteendeproblem.
 2. Minskar aggressivitet och territorialitet: Kastrering kan bidra till att minska aggressivitet och markering av revir hos katter, vilket gör dem mer anpassningsbara och lugna.
 3. Förbättrar övergripande hälsa och välbefinnande: Katter som är kastrerade tenderar att leva längre och ha färre hälsoproblem än de som inte är kastrerade.

what is the cost of neutering a cat

Kostnad för att kastrera en katt

Faktorer som påverkar kostnaden

 • Kattens kön: Honkatter är generellt dyrare att kastrera än hankatter. Detta beror på att operationen för honkatter är mer komplicerad och tar längre tid.
 • Kattens ålder: Kastrering av kattungar under 6 månader kan vara dyrare än kastrering av vuxna katter.
 • Veterinärklinik: Olika veterinärkliniker har olika prislistor. Det kan vara lönsamt att jämföra priser mellan olika kliniker innan du bokar en tid.
 • Försäkring: Om du har en kattförsäkring kan den täcka en del av kostnaden för kastrering.

Kostnadsexempel

 • Hankatt: 500 till 1 000 kr
 • Honkatt: 1 000 till 1 500 kr
 • Kastrering av kattunge under 6 månader: 1 500 till 2 000 kr

Andra kostnader

Förutom själva operationen kan det tillkomma andra kostnader, till exempel:

 • Preoperativ undersökning: 300 till 500 kr
 • Smärtlindring: 100 till 200 kr
 • Krage: 100 till 200 kr

Tips för att spara pengar

Innan du bokar en tid för att kastrera din katt, kan du jämföra priser mellan olika veterinärkliniker i ditt område. Ring eller besök klinikerna och fråga om prisuppgifter. Var inte rädd för att be om detaljer, som vad som ingår i priset och eventuella extra kostnader. Kolla även om din kattförsäkring täcker kostnader för kastrering. Kontakta ditt försäkringsbolag och ta reda på hur stor del av kostnaden som täcks och om det finns specifika villkor. Vissa veterinärkliniker erbjuder rabatter till studenter, pensionärer eller personer som kastrerar flera katter samtidigt. Fråga klinikerna om sådana rabatter finns tillgängliga. Du kan också försöka boka en tid utanför högsäsong för potentiellt lägre kostnader. Att följa dessa tips kan hjälpa dig att spara pengar på kattens kastrering, samtidigt som du ser till att din katt får en trygg och professionell operation.

FAQ

Vad inkluderas vanligtvis i priset för kastrering av en katt?

Vanligtvis inkluderar priset för kastrering av en katt kostnaden för själva ingreppet, narkos, eventuell smärtlindring och eftervårdsinstruktioner.

Vilka är fördelarna med att kastrera en katt utöver att kontrollera förökning?

Kastrering av katt har hälsomässiga fördelar som exempelvis minskad risk för vissa sjukdomar och beteendeproblem, samt en positiv inverkan på kattens beteende och välbefinnande.

Vilka faktorer påverkar priset för kastrering av en katt?

Priset för kastrering av en katt kan påverkas av faktorer som klinisk standard, geografiskt läge, kattens kön och eventuella tilläggstjänster som erbjuds i samband med ingreppet.

Populära blogginlägg

På Lånesidor.se kan du enkelt utforska olika lånealternativ och hitta det som passar dig bäst. Här på vår bloggsida kommer vi att dela med oss av användbara tips, ekonomiska råd och information om olika lånealternativ för att hjälpa dig fatta välgrundade beslut när det gäller din ekonomi.

Senaste blogginlägg
Senaste blogginlägg