Vad kostar MC-kort?

Att skaffa motorcykelkörkort, allmänt känt som MC-kort, är en dröm för många men det är också en investering som kräver noggrann planering och ekonomiskt övervägande. Du som är på väg att ta steget in i motorcykelns frihet och äventyr har säkerligen frågor kring vad det kan tänkas kosta.  I denna artikel kommer vi att gå igenom alla kostnader som är associerade med att ta MC-kort, inklusive utbildningsavgifter, uppkörningskostnader och tillkommande utgifter.

Utnyttjad kredit om 25 000 kr i 12 månader, totalt belopp att återbetala 30 958,33 kr (snitt 2 580 kr per månad). Effektiv årsränta: 54,05 %. Kontokredit med variabel nominell årsränta på 43,9999835 %. Övriga avgifter: Uppläggningsavgift 0 kr.

Startavgift från

Min. indtægt påkrævet

Admin. Avgift

Varighed for godkendelse

Folkbokförd i Sverige

Mobilvänlig

Accepterar betalningsanmärkningar

Kräver arbete

RentA

BankID

Räkneexempel: Räntan är rörlig och sätts individuellt. Ett lån på 30 000 kr till 26,05 procentsnominell ränta med en återbetalningstid på 24 månader,med 24 avbetalningar om 1 617 kronor och 0 kronor i uppläggnings-/aviavgift ger en effektiv ränta på 29,4 procent. Totalt att återbetalablir 38 808 kronor.

Startavgift från

Min. indtægt påkrævet

Admin. Avgift

Varighed for godkendelse

Folkbokförd i Sverige

Mobilvänlig

Accepterar betalningsanmärkningar

Kräver arbete

RentA

BankID

Om du lånar 8 500 kr med en återbetalningstid på 17 månader, tillämpas en nominell obunden årsränta på 43,5%. Den effektiva räntan du kommer att betala är 263,43%. Den totala summan du kommer att betala efter 17 månader och 17 betalningstillfällen är 16 971 kr.

Startavgift från

Min. indtægt påkrævet

Admin. Avgift

Varighed for godkendelse

Folkbokförd i Sverige

Mobilvänlig

Accepterar betalningsanmärkningar

Kräver arbete

RentA

BankID

En kredit på 9 500 kr till 43,50 % ränta med en återbetalningstid på tio månader (med tio återbetalningar om 1 919 kr, 1 585 kr, 1 544 kr, 1 503 kr, 1 461 kr, 1 420 kr, 1 379 kr, 1 338 kr, 1 296 kr samt 1 255 kr) och 1 205 kr i uppläggningsavgift, 1 155 kr i Lägst att betala-belopp samt 600 kr i aviavgifter ger en effektiv ränta på totalt 204,57 %. Det totala beloppet att återbetala är 14 699 kr. Kreditens löptid och där tillhörande kostnader kan komma att förändras vid utökning av krediten.

Startavgift från

Min. indtægt påkrævet

Admin. Avgift

Varighed for godkendelse

Folkbokförd i Sverige

Mobilvänlig

Accepterar betalningsanmärkningar

Kräver arbete

RentA

BankID

Representativt exempel: Beviljat belopp 2 900 kr, återbetalningstid 29 dagar, fast nominell årsränta 39,00%, uppläggningsavgift 199 kr, aviavgift 49 kr, effektiv ränta 305,05%, månadskostnad 2 993 kr, totalt att återbetala inklusive alla avgifter: 3 241 kr.

Startavgift från

Min. indtægt påkrævet

Admin. Avgift

Varighed for godkendelse

Folkbokförd i Sverige

Mobilvänlig

Accepterar betalningsanmärkningar

Kräver arbete

RentA

BankID

Låna pengar

Månadsrat:

Totala kostnad:

Återbetalningsbelopp:

Räkneexempel: Annuitetslån 12 år. Effektiv årsränta 5.56 %. Ett lån på 300 000 kr kostar då 2 838 kr/månad (144 avbetalningar), dvs totalt 408 733 kr. Ingen start-/aviavgift. 5.42 % nominell ränta (rörlig ränta, sätts individuellt baserat på dina förutsättningar).

Kostnaderna för en MC-körkortsutbildning

Grundläggande förarutbildning

Den första och kanske mest uppenbara kostnaden är själva körkortsutbildningen. Den är indelad i flera olika steg där varje steg har sin specifika inlärning och pris. Till att börja med behöver du genomföra en grundläggande förarutbildning. Priset för denna utbildning varierar på plats och vilken trafikskola du väljer, men räkna med att utbildningen oftast kostar någonstans mellan 4 000 och 7 000 kronor.

Teorikurs och studiematerial

Efter den grundläggande förarutbildningen måste man genomgå en teorikurs. Kostnaden för teorimaterialet och kursen i sig kan vara allt från 2 000 kronor och uppåt beroende på trafikskolans prissättning och kvalitet på material.

Körlektioner och övningskörning

Körlektioner utgör den största kostnaden i processen att skaffa ett MC-kort. Här är det svårt att uppskatta en exakt summa då det varierar stort beroende på individens inlärningsförmåga och hur mycket privat övningskörning som genomförs. En körlektion kostar normalt mellan 500 och 800 kronor och de flesta elever tar 15 till 20 lektioner, vilket ger en summa på 7 500 till 16 000 kronor.

vad kostar mc kort

Uppkörning och teoriprov

När du känner dig redo ska teoriprovet och uppkörningen genomföras. Priset för dessa prov ligger vanligtvis runt 1 600 kronor vardera, vilket inkluderar Trafikverkets avgifter.

Ytterligare kostnader

Det finns också ytterligare kostnader som inte får glömmas bort. Det inkluderar allt från fotografier för körkortet till kostnader för läkarundersökning och körkortsansökan. Detta kan lägga till en ytterligare 500 till 1 000 kronor till slutkostnaden.

Personlig utrustning

Tänk även på kostnaderna för personlig skyddsutrustning som hjälm, handskar, jacka, byxor och stövlar. En bra uppsättning skyddsutrustning kan kosta allt från 5 000 kronor och uppåt, beroende på kvalitet och märke.

Totala kostnader

Att ta MC-kort kan alltså innebära en sammanlagd kostnad på någonstans mellan 20 000 och 30 000 kronor eller mer, beroende på ett antal faktorer. Kostnaderna kan variera kraftigt beroende på var du bor, vilken trafikskola du väljer och hur många lektioner du behöver. Det är också viktigt att notera att detta bara är initiala kostnader och inte inkluderar de löpande kostnaderna för att äga och underhålla en motorcykel.

Finansieringsalternativ

Om du inte har möjlighet att betala allt på en gång, finns det finansieringsmöjligheter att utforska. Vissa trafikskolor erbjuder avbetalningsplaner och det finns också kreditmöjligheter som kan hjälpa till med finansieringen av ditt MC-kort. Som en del av din planering för att ta MC-kortet, kan det vara lämpligt att överväga olika lån alternativ. Lån kan underlätta den ekonomiska pressen och sprida kostnaden över en längre period, men det är viktigt att ta med räntekostnader och eventuella avgifter i beräkningarna för att försäkra dig om att du kan hantera återbetalningen.

FAQ

Hur många körlektioner förväntas man behöva för att ta MC kort?

Antalet körlektioner som behövs för att ta MC kort varierar beroende på individens inlärningsförmåga och privat övningskörning. Vanligtvis tar elever mellan 15 till 20 lektioner, vilket kan kosta mellan 7 500 och 16 000 kronor.

Vad kostar en grundläggande förarutbildning för MC-kort?

Priset för en grundläggande förarutbildning för MC-kort varierar beroende på plats och trafikskola, men ligger vanligtvis mellan 4 000 och 7 000 kronor.

Vilka andra kostnader behöver man beakta när man tar MC-kort?

Utöver utbildningsavgifterna, kan ytterligare kostnader inkludera provkostnader, läkarundersökning, körkortsansökan samt kostnader för personlig skyddsutrustning som hjälm, jacka och handskar. Dessa kostnader kan uppgå till totalt 500 till 1 000 kronor extra.

Populära blogginlägg

På Lånesidor.se kan du enkelt utforska olika lånealternativ och hitta det som passar dig bäst. Här på vår bloggsida kommer vi att dela med oss av användbara tips, ekonomiska råd och information om olika lånealternativ för att hjälpa dig fatta välgrundade beslut när det gäller din ekonomi.

Senaste blogginlägg
Senaste blogginlägg