Vad kostar en pool?

Att investera i en pool är en dröm för många. Det är en lyx som kan höja livskvaliteten och erbjuda en privat oas i din trädgård. Men vad innebär det egentligen rent ekonomiskt att skaffa en pool? I den här omfattande artikeln kommer vi att gå igenom kostnaderna för att installera och underhålla en pool, med fokus på olika typer av pooler och tillhörande prisfaktorer som kan påverka din budget.

Utnyttjad kredit om 25 000 kr i 12 månader, totalt belopp att återbetala 30 958,33 kr (snitt 2 580 kr per månad). Effektiv årsränta: 54,05 %. Kontokredit med variabel nominell årsränta på 43,9999835 %. Övriga avgifter: Uppläggningsavgift 0 kr.

Startavgift från

Min. indtægt påkrævet

Admin. Avgift

Varighed for godkendelse

Folkbokförd i Sverige

Mobilvänlig

Accepterar betalningsanmärkningar

Kräver arbete

RentA

BankID

Räkneexempel: Räntan är rörlig och sätts individuellt. Ett lån på 30 000 kr till 26,05 procentsnominell ränta med en återbetalningstid på 24 månader,med 24 avbetalningar om 1 617 kronor och 0 kronor i uppläggnings-/aviavgift ger en effektiv ränta på 29,4 procent. Totalt att återbetalablir 38 808 kronor.

Startavgift från

Min. indtægt påkrævet

Admin. Avgift

Varighed for godkendelse

Folkbokförd i Sverige

Mobilvänlig

Accepterar betalningsanmärkningar

Kräver arbete

RentA

BankID

Om du lånar 8 500 kr med en återbetalningstid på 17 månader, tillämpas en nominell obunden årsränta på 43,5%. Den effektiva räntan du kommer att betala är 263,43%. Den totala summan du kommer att betala efter 17 månader och 17 betalningstillfällen är 16 971 kr.

Startavgift från

Min. indtægt påkrævet

Admin. Avgift

Varighed for godkendelse

Folkbokförd i Sverige

Mobilvänlig

Accepterar betalningsanmärkningar

Kräver arbete

RentA

BankID

En kredit på 9 500 kr till 43,50 % ränta med en återbetalningstid på tio månader (med tio återbetalningar om 1 919 kr, 1 585 kr, 1 544 kr, 1 503 kr, 1 461 kr, 1 420 kr, 1 379 kr, 1 338 kr, 1 296 kr samt 1 255 kr) och 1 205 kr i uppläggningsavgift, 1 155 kr i Lägst att betala-belopp samt 600 kr i aviavgifter ger en effektiv ränta på totalt 204,57 %. Det totala beloppet att återbetala är 14 699 kr. Kreditens löptid och där tillhörande kostnader kan komma att förändras vid utökning av krediten.

Startavgift från

Min. indtægt påkrævet

Admin. Avgift

Varighed for godkendelse

Folkbokförd i Sverige

Mobilvänlig

Accepterar betalningsanmärkningar

Kräver arbete

RentA

BankID

Representativt exempel: Beviljat belopp 2 900 kr, återbetalningstid 29 dagar, fast nominell årsränta 39,00%, uppläggningsavgift 199 kr, aviavgift 49 kr, effektiv ränta 305,05%, månadskostnad 2 993 kr, totalt att återbetala inklusive alla avgifter: 3 241 kr.

Startavgift från

Min. indtægt påkrævet

Admin. Avgift

Varighed for godkendelse

Folkbokförd i Sverige

Mobilvänlig

Accepterar betalningsanmärkningar

Kräver arbete

RentA

BankID

Pooltyper och dess olika kostnader

När du överväger att skaffa en pool är det första steget att välja typ. Grovt kan pooler kategoriseras i markpooler, ovanjordspooler och uppblåsbara pooler. Varje typ har sina egna för- och nackdelar när det gäller prissättning och underhåll.

  • Markpooler är ofta det dyraste alternativet, med priser som startar från omkring 100 000 kronor och kan sträcka sig till flera hundratusen, beroende på storlek, material och extrafunktioner som uppvärmning och belysning. De är beständiga och kan bidra till fastighetens värde, men kräver professionell installation.
  • Ovanjordspooler är ett mer prisvärt alternativ med kostnader som kan variera från 15 000 till 100 000 kronor. De är enklare att installera och kan ibland monteras av dig som poolägare. Dessa pooler är dock mindre hållbara över tid än deras marknedsvarianter.
  • Uppblåsbara pooler erbjuder det mest ekonomiska valet, där du kan spendera några tusenlappar till omkring 20 000 kronor, beroende på storlek och kvalitet. Dessa pooler är enklare att underhålla men erbjuder inte samma hållbarhet eller estetik som andra alternativ.

Låna pengar

Månadsrat:

Totala kostnad:

Återbetalningsbelopp:

Räkneexempel: Annuitetslån 12 år. Effektiv årsränta 5.56 %. Ett lån på 300 000 kr kostar då 2 838 kr/månad (144 avbetalningar), dvs totalt 408 733 kr. Ingen start-/aviavgift. 5.42 % nominell ränta (rörlig ränta, sätts individuellt baserat på dina förutsättningar).

vad kostar en pool

Faktorerna som påverkar priset

Installation och byggkostnader

Installationen är en betydande kostnadspost. För markpooler kan detta inkludera grävningsarbeten, konstruktion av poolbas och sidor, installation av filter- och pumpsystem samt beläggning runt poolen. Förberedande arbete som markundersökningar eller områden med svåra markförhållanden kan höja kostnaderna ytterligare.

Löpande underhåll och driftskostnader

Du bör också beakta löpande kostnader såsom vatten, uppvärmning, rengöringsmedel, reparations- och serviceavgifter. En pool kräver regelbundet underhåll för att hålla vattnet rent och säkerhetsstandards höga, vilket inkluderar kostnader för kemikalier samt elektricitet för drift av pumpar och värmare.

Tillägg och extrafunktioner

Det är viktigt att ta hänsyn till eventuella extrafunktioner som du kanske vill ha. Allt från solvärmesystem till poolöverdrag, dyssystem, och LED-belysning kan addera till den initiala kostnaden, men ibland också minska driftskostnaderna.

Finansiering och budgetering

När du har en uppskattning av totala kostnaden för din drömpool är nästa steg att se över finansieringsalternativen. Det finns olika lånemöjligheter och finansieringsplaner som kan göra din pool mer överkomlig, men var noga med att överväg räntor och avbetalningsvillkor för att hitta det bästa alternativet för din ekonomi.

FAQ

Vad är viktigt att tänka på när man budgeterar för att skaffa en pool?

När man budgeterar för att skaffa en pool är det viktigt att ta hänsyn till både de initiala installationskostnaderna och de löpande driftskostnaderna. Ta också med i beräkningen eventuella extrafunktioner och tillägg som kan påverka den totala kostnaden.

Vilka faktorer påverkar de löpande driftskostnaderna för en pool?

Driftskostnaderna för en pool påverkas av faktorer som poolens storlek, uppvärmningssystem, pumpens effektivitet, användningen av kemikalier för att hålla vattnet rent samt eventuella extrafunktioner som poolen kan ha.

Vilken typ av pool är mest kostnadseffektiv att installera?

Ovanjordspooler är vanligtvis det mest kostnadseffektiva alternativet när det gäller installationskostnader. De är enklare att installera och har generellt sett lägre priser jämfört med markpooler.

Populära blogginlägg

På Lånesidor.se kan du enkelt utforska olika lånealternativ och hitta det som passar dig bäst. Här på vår bloggsida kommer vi att dela med oss av användbara tips, ekonomiska råd och information om olika lånealternativ för att hjälpa dig fatta välgrundade beslut när det gäller din ekonomi.

Senaste blogginlägg
Senaste blogginlägg