Vad kostar hjulinställning?

Att underhålla din bil är en viktig del av att säkerställa dess säkerhet, funktion och livstid. En av de underhållsuppgifter som ofta utförs är justering av hjulinställningen. Korrekt inställda hjul säkerställer att din bil kör rakt och att däcken inte slits ut i förtid. I denna artikel kommer vi utförligt att gå igenom hur mycket en hjulinställning kan kosta dig, vilka faktorer som påverkar priset och varför det är en viktig process för din bil.

Utnyttjad kredit om 25 000 kr i 12 månader, totalt belopp att återbetala 30 958,33 kr (snitt 2 580 kr per månad). Effektiv årsränta: 54,05 %. Kontokredit med variabel nominell årsränta på 43,9999835 %. Övriga avgifter: Uppläggningsavgift 0 kr.

Startavgift från

Min. indtægt påkrævet

Admin. Avgift

Varighed for godkendelse

Folkbokförd i Sverige

Mobilvänlig

Accepterar betalningsanmärkningar

Kräver arbete

RentA

BankID

Räkneexempel: Räntan är rörlig och sätts individuellt. Ett lån på 30 000 kr till 26,05 procentsnominell ränta med en återbetalningstid på 24 månader,med 24 avbetalningar om 1 617 kronor och 0 kronor i uppläggnings-/aviavgift ger en effektiv ränta på 29,4 procent. Totalt att återbetalablir 38 808 kronor.

Startavgift från

Min. indtægt påkrævet

Admin. Avgift

Varighed for godkendelse

Folkbokförd i Sverige

Mobilvänlig

Accepterar betalningsanmärkningar

Kräver arbete

RentA

BankID

Om du lånar 8 500 kr med en återbetalningstid på 17 månader, tillämpas en nominell obunden årsränta på 43,5%. Den effektiva räntan du kommer att betala är 263,43%. Den totala summan du kommer att betala efter 17 månader och 17 betalningstillfällen är 16 971 kr.

Startavgift från

Min. indtægt påkrævet

Admin. Avgift

Varighed for godkendelse

Folkbokförd i Sverige

Mobilvänlig

Accepterar betalningsanmärkningar

Kräver arbete

RentA

BankID

En kredit på 9 500 kr till 43,50 % ränta med en återbetalningstid på tio månader (med tio återbetalningar om 1 919 kr, 1 585 kr, 1 544 kr, 1 503 kr, 1 461 kr, 1 420 kr, 1 379 kr, 1 338 kr, 1 296 kr samt 1 255 kr) och 1 205 kr i uppläggningsavgift, 1 155 kr i Lägst att betala-belopp samt 600 kr i aviavgifter ger en effektiv ränta på totalt 204,57 %. Det totala beloppet att återbetala är 14 699 kr. Kreditens löptid och där tillhörande kostnader kan komma att förändras vid utökning av krediten.

Startavgift från

Min. indtægt påkrævet

Admin. Avgift

Varighed for godkendelse

Folkbokförd i Sverige

Mobilvänlig

Accepterar betalningsanmärkningar

Kräver arbete

RentA

BankID

Representativt exempel: Beviljat belopp 2 900 kr, återbetalningstid 29 dagar, fast nominell årsränta 39,00%, uppläggningsavgift 199 kr, aviavgift 49 kr, effektiv ränta 305,05%, månadskostnad 2 993 kr, totalt att återbetala inklusive alla avgifter: 3 241 kr.

Startavgift från

Min. indtægt påkrævet

Admin. Avgift

Varighed for godkendelse

Folkbokförd i Sverige

Mobilvänlig

Accepterar betalningsanmärkningar

Kräver arbete

RentA

BankID

Vad kostar hjulinställning?

Låna pengar

Månadsrat:

Totala kostnad:

Återbetalningsbelopp:

Räkneexempel: Annuitetslån 12 år. Effektiv årsränta 5.56 %. Ett lån på 300 000 kr kostar då 2 838 kr/månad (144 avbetalningar), dvs totalt 408 733 kr. Ingen start-/aviavgift. 5.42 % nominell ränta (rörlig ränta, sätts individuellt baserat på dina förutsättningar).

Priset på en hjulinställning kan variera beroende på flera olika faktorer, men generellt sett kan kostnaden för en hjulinställning i Sverige ligga någonstans mellan 500 och 1 500 kronor. Det är dock viktigt att komma ihåg att detta bara är en generell uppskattning, och priser kan variera.

Faktorer som påverkar priset

 1. Bilmodell: Vissa bilmodeller kräver specialverktyg eller har komplicerade inställningar som kan höja kostnaden.
 2. Typ av hjulinställning: Det finns olika typer, från en framvagnsinställning som justerar enbart framhjulen, till en fullständig 4-hjulsinställning.
 3. Arbetstiden: Komplexiteten i justeringen kan leda till längre arbetstid, vilket påverkar kostnaden.
 4. Geografiskt område: Arbetskraftskostnaden kan variera beroende på region.
 5. Extra tjänster: Ibland inkluderar hjulinställningar ytterligare tjänster som inspektion och justering av stötdämpare och länkarmar, vilket kan påverka priset.
 6. Verkstad: Olika verkstäder har olika prisstrukturer. Certifierade återförsäljare kan ha högre priser, medan oberoende verkstäder erbjuder konkurrenskraftiga priser.

vad kostar hjulinställning

Varför hjulinställningar är viktiga

En korrekt hjulinställning är avgörande för flera aspekter av bilens prestanda, inklusive:

 • Däckens slitning: Felaktig hjulinställning kan orsaka ojämn och för tidig slitning av däck, vilket leder till att du behöver byta dem oftare.
 • Bränsleekonomi: En felaktigt justerad bil kan leda till ökat rullmotstånd, som i sin tur ökar bränsleförbrukningen.
 • Körsäkerhet: En felinställd bil kan föra sig ojämnt på vägen, vilket kan påverka styrning och bromsning.
 • Komfort: En korrekt hjulinställning ger en mjukare körupplevelse.

Hur ofta behöver du göra en hjulinställning?

Det finns inga fastställda regler för hur ofta en hjulinställning bör göras, men det rekommenderas av många bilproducenter att kontrollera hjulinställningen årligen eller var 15 000 kilometer. Det är även lämpligt att få en hjulinställning:

 • Efter köp av nya däck.
 • Efter att ha varit med om en kollision eller träffat ett hål i vägen.
 • Om bilen drar åt ena sidan eller styrningen känns ovan.
 • När slitaget på däcken är ojämnt.

Så gör du för att få ett bra pris

För att säkra ett bra pris på hjulinställning är det viktigt att jämföra priser från olika verkstäder. Utforska lokala verkstäder och be om skriftliga offerter. Fokusera inte bara på det lägsta priset, utan ta även hänsyn till kvaliteten på tjänsten och eventuella garantier. Fråga också gärna om eventuella rabatter eller erbjudanden. Att planera besöket i god tid kan också hjälpa dig att få ett bättre pris. Sist men inte minst bör du överväga att boka flera tjänster samtidigt, som däckbyte eller service, för att få en paketprisrabatt.

FAQ

Hur mycket kostar en genomsnittlig hjulinställning?

Priserna för en hjulinställning varierar beroende på faktorer som bilmodell, omfattning av inställningen och geografiskt område. Generellt sett kan kostnaden ligga någonstans mellan 500 och 1 500 kronor.

Hur ofta bör jag göra en hjulinställning?

Det rekommenderas av många bilproducenter att kontrollera hjulinställningen årligen, eller var 15 000 kilometer. Du bör också överväga inställningen efter köp av nya däck, kollisioner, ojämnt slitna däck samt om du upptäcker att bilen drar åt ena sidan.

Vad kan hända om jag inte gör en hjulinställning regelbundet?

En felaktig hjulinställning kan leda till ojämn och för tidig slitning av däck, ökad bränsleförbrukning, sämre körsäkerhet och en mindre bekväm körupplevelse. Det är viktigt att regelbundet utföra hjulinställningar för att undvika dessa problem.

Populära blogginlägg

På Lånesidor.se kan du enkelt utforska olika lånealternativ och hitta det som passar dig bäst. Här på vår bloggsida kommer vi att dela med oss av användbara tips, ekonomiska råd och information om olika lånealternativ för att hjälpa dig fatta välgrundade beslut när det gäller din ekonomi.

Senaste blogginlägg
Senaste blogginlägg